SIBELIUKSEN JALANJÄLJILLÄ PIELISELLÄ

 

”Koskaan en ole kokenut olevani niin suomalainen kuin Wienissä, Italiassa ja Pariisissa. Koskaan en ole kokenut olevani niin pariisilainen kuin Pielisjärvellä.”

Jean Sibelius

 

 

Sibeliuksen jalanjäljillä – kulttuuriretki vie Lieksaan, jonne Aino ja Jean Sibelius tekivät häämatkansa kesällä 1892. Matkan tarkoituksena Sibeliuksella oli myös hakea innoitusta Kalevalasta ja Karjalasta, samaa reittiä Lieksan kautta Vienan Karjalaan kulki myös Elias Lönnrot aikoinaan.

Lieksassa on mahdollisuus kokea suurikokoisilla koskiveneillä tehtävä veneretki satamasta Monolaan. Samaa reittiä matkasivat Sibeliuksetkin saapuessaan viettämään kuherruskuukauttaan Pielisen rannalle. Päivä huipentuu illalliskonserttiin Break Sokos Hotel Kolin ravintolassa, josta avautuvat upeat näköalat yli Pielisen. Jean Sibelius kirjoitti päiväkirjaansa Kolin vierailun jälkeen vuonna 1909: “Kolilla. Yksi elämäni suurimmista kokemuksista. - -”.

Retken aikana sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian kertovat taustoja ja mukaansa tempaavia tarinoita Sibeliusten häämatkasta Pieliselle. Retkipäivän aikana taiteilijat esittävät konserteissaan kappaleita, joita Sibelius sävelsi häämatkansa aikana ja sen jälkeen.

 

Sibeliusten Lieksaan suuntautuneesta häämatkasta kuvattiin kesällä 2014 Opetusministeriön tuella musiikkivideo, jolla kuullaan Sibeliuksen Impromptu op. 5/5. Tämän kappaleen Sibelius sävelsi häämatkansa jälkeen. Musiikkivideo kuvattiin häämatkan tapahtumiin liittyvillä paikoilla, mm. Monolan aitalla, jossa Sibeliukset viettivät kuherruskuukauttaan. Videolla pianisti Nazig Azezian soittaa veneessä pianoa: samanlainen taffelipiano kulki myös Sibeliusten mukana veneessä Lieksan satamasta Monolaan.

 

MTV 3 uutisoi kulttuuriretkistä iltauutisissaan 28.5.2015:

Kulttuuriretki 23.6.2015 033